Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

29. toukokuuta 2011

Reportaasi homeongelmista Keski-Suomessa 1



















Keskisuomalainen julkaisi 14.5.2011 seitsemän sivun jutun homeongelmista. Vaikuttavaa. Aiheena on paikallisten koulujen sisäilmaongelmat, kuten sairasteleva henkilökunta ja yhden perheen kotikoulua käyvät pahasti altistuneet lapset. Haastattelussa on myös kotinsa menettänyt, työssä ja kotonaan altistunut isännöitsijä, YM:n Hometalkoiden vetäjä Juhani Pirinen, pitkään aiheesta puhunut lääkäri Tuula Putus sekä Jyväskylän kaupungin Tilakeskuksen väkeä.

Toimittaja Esa Jokinen on onnistunut hyvin kuvaamaan sairastuneen tuntemuksia:
"Sisäilmasairaus on näkymätön vihollinen, kylmä helvetti, jossa asuu yksinäisyys, vähättely, eristäminen, ihmisarvon loukkaaminen."
Huttusen perheen lapset sairastuivat homekouluissa niin pahasti, että perheenäiti joutui ottamaan tyttären ja näillä näkymin pian pojankin kotikouluun. Perheen tyttäreltä oli mennä jalat alta homekouluväsymyksessä. Hänen muistinsa heikentyi ja tasapainohäiriöt hankaloittivat liikkumista. Lopulta puhkesi astma ja hän alkoi saada oireita homeisissa tiloissa olleiden ihmisten vaatteista ja  koulutavaroista. Pikkuveljen altistuminen alkoi vastaavalla tavalla, kun hän joutui siirtymään hyvästä Nyrölän koulusta Luonetjärvelle.

Perheenäiti ihmettelee sitä, että oppilaiden uudelleensijoittamista pohdittaessa ei huomioida sitä, että astmaatikkoja ei voida laittaa uusiin tai vasta remontoituihin tiloihin kemikaalipäästöjen takia. Sisäilmayhdistyksen sivujen mukaan remontin jälkeen tulee tehdä suursiivous, odottaa 3 kuukauden laskeuma-aika ja tehdä uusi suursiivous.

Artikkelissa haastateltu yksinhuoltaja sai jyväskyläläisessä vuokrakodissaan anafylaktisen reaktion pari vuotta huonosti korjatun yläkerran vesivahingon jälkeen. Reaktio oli seurausta chatomium-sukuun kuuluvasta homeesta. Muita oireita naisella oli turvotus, ihottuma, nivelkivut ja päänsärky. Myös lapsilla oli oireita. Uutta kotia etsivä äiti turvautui aluksi ensi- ja turvakotiin, ja hänelle ilmoitettiin, että lapset otetaan huostaan, jos hän ei pian löydä uutta kotia. Yksi perheen teini-ikäisistä pojista tietää vain neljä hyväksi havaitsemaansa julkista paikkaa Jyväskylän keskustassa, jossa hän ei saa oireita.

Jutussa haastateltu isännöitsijä ei ollut paljon onnekkaampi, sillä hän sairastui ensin työpaikallaan, sitten kotona epäonnistuneen kylpyhuoneremontin jälkeen ja myös hänen poikansa päiväkodissa ilmeni sisäilmaongelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti