Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

17. helmikuuta 2011

Riesana 2-etyyliheksanoli

Taloussanomat kirjoittaa tänään 2-etyyliheksanolista.

"Tutkijat myöntävät, että korkeina pitoisuuksina 2-etyyliheksanoli on haitallista terveydelle. Tästä huolimatta yhdisteelle ei ole asetettu kiinteitä raja-arvoja."

Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salosen mukaan jo pieni pitoisuus voi haitata terveyttä, jos altistus on jatkuvaa ja pitkäaikaista, kuten esimerkiksi asunnossa on. Tällöin kokonaisannos muodostuu suureksi, etenkin lapsilla.

"Yksi syy 2-etyyliheksanolin ilmenemiseen voi Salkinoja-Salosen mukaan olla kiinteistössä oleva kosteusvaurio ja DEHP:tä (dietyyli-heksyyli-ftalaatti) sisältävä sisustusmateriaali, kuten PVC-lattialaatta." Toinen vaihtoehto Salkinoja-Salosen mukaan on, että pinnoitteet, liimat tai tasoitteet sisältävät 2-etyyliheksanolia ja sitä sisältäviä ftalaattijätteitä.

"Tutkimusyritys Ositumin laboratorion toimialajohtaja Merja Mikkosen mielestä mittavat 2-etyyliheksanoliongelmat saataisiin ehkäistyä rakennusvaiheessa sillä, että betonipinnat siivottaisiin ja desinfioitaisiin huolellisesti ennen tasoitteen levittämistä, eikä mattoja asennettaisi ennen tasoitteen kuivumista."

"Jos asukas kärsii pidempään jatkuneista ylähengitystieoireista, mutta asunnossa ei ole näkyvää kosteus- tai homevauriota, kannattaisi mahdollinen 2-etyyliheksanolitilanne selvittää ennen massiivisia toimenpiteitä. Hän kertoo, että kätevimmin 2-etyyliheksanoli tunnistetaan huoneilmasta suoritettavalla VVOC-mittauksella. Elimistön sisältämä 2-etyyliheksanolipitoisuus voidaan puolestaan mitata suoraan uloshengitysilmasta."

Hyvä uutinen on, että lattianraossa lymyilevän kaasuvihulaisen häätäminen on homeongelman ratkaisemista yksinkertaisempaa ja nopeampaa. Pelkkä lattian pintamateriaalien uusiminen ei  riitä, sillä betoni on huokoista materiaalia, joka on imenyt yhdistettä sisäänsä. Saastunut betonilattia pitäisi käsitellä kapseloivalla pinnoitteella, joka sulkee yhdisteen betonin sisään. Näin uudet lattiamateriaalit eivät enää pääse pilaantumaan. Toimenpide vie vain muutaman päivän.

Mikkosen mukaan 2-etyyliheksanoli on mittausten perusteella poistunut elimistöstä noin kolmen kuukauden kuluttua ongelman korjaamisen jälkeen.

---

Oli ongelman korjaus noin yksinkertaista tai ei, on ainakin vuokra-asunnoissa vaikeaa saada omistajaa edes yrittämään tehdä asialle mitään. Eräänkin ns. yleishyödyllisen yhteisön isännöitsijä antoi ymmärtää, että jos asukas on niin herkkä, että saa oireita muovimattojen tasoitteista, hänen on muutettava pois. Annetaan siis ymmärtää, että kyseessä on marginaalinen ongelma. Toisaalta he saavat joka päivä soittoja, mutta sehän menee keväisten siitepölyjen tms. piikkiin. Totta kai.

EDIT:

Talsa jatkoi aiheesta 19.2. VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija ja työterveyshuollon tekninen asiantuntija Raimo Lajunen TaloTerveys Lajunen Oy:stä ihmettelee jutussa esiintyneiden asiantuntijoiden lausuntoja, joiden mukaan 2-etyyliheksanolin määrä sisäilmassa on normaali, kun se on alle 10 µg/m. Esimerkiksi Tanskassa arvot on määritelty reilusti Suomen arvoja alemmas.

"Merkillepantavaa on, että ongelmapaikkoja korjaavilla ja niissä pitkäaikaisesti oleskelevilla ihmisillä on esiintynyt vakavia tajunnan häiriöitä. Usealla on myös todettu ongelmia kilpirauhasen kanssa."

 
kuva: Wikipedia


1 kommentti:

  1. Meillä oli ilmeisesti yhdessä asunnossa tuontyylinen muovimatto-ongelma. Haju kyllä lähti kun lattiamatto vaihdettiin, mutta harmi kun ei kerennyt jäädä näkemään olisiko oireet myös lähteneet, kun tuli lähes heti remontin jälkeen pakkomuutto toiseen kaupunkiin. Eli siinä asunnossa tuli kyllä sairasteltua ja muutto liittyi sairauden aiheuttamiin ongelmiin..

    VastaaPoista