Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

21. helmikuuta 2011

Homeremontit riski ammattilaisten terveydelle

Yksi homeoireista kärsivä ihmisryhmä ovat homeremontteja tekevä rakennusalan väki. Rakentaja-lehdessä (2/2011) kerrotaan, että  mittari saattaa näyttää puhdasta ja töitä olisi jatkettava, mutta Työterveyslaitoksen teemajohtajan Kari Reijulan mukaan mittauksiin ei voi luottaa. Hänen mukaansa korjausrakentajat voivat altistua korjauksen aikana 100-1000 kertaa suuremmille pitoisuuksille kuin muut rakennuksessa oleilevat ihmiset. Korjausrakentaminen työllistää puolet alan ammattilaisista, ja puolesta rakennuskannasta löytyy huomattavia kosteusvaurioita, Reijula huomauttaa.

Reijulan mukaan alalle voi periaatteessa tulla kuka tahansa tutkimaan sisäilmaa, joten epäpätevyys lisää terveysriskejä. Kyse on siis myös ammattiastmaan sairastuneiden oikeusturvasta. Muutama vuosittain todettava ammattiastma edustaa Reijulan mukaan vain jäävuoren huippua, sillä sairauden toteamismenetelmä on lapsen kengissä. Altistunut rakentaja voi saada astman jo viikossa, silllä herkkyys mikrobeille vaihtelee paljon.
"Toksiinit ovat homeiden ja bakteerien aineenvaihdunnan tuotteita, joilla ne valtaavat tilaa muilta mikrobeilta" /Reijula
Remonttimiehen kannattaa ottaa oireet heti vakavasti, Reijula korostaa. Astman lisäksi hänellä on riski saada homepölykeuhko, kuumeinen keuhkotulehdus ODTS, kilpirauhastulehdus ja niveloireita. Laadukkaan hengityssuojaimen lisäksi iho tulisi työtä tehdessä suojata ja kädet pestä ennen ruokailua.

Rakennusliiton työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen asettaisi kosteusvauriokorjaukset luvanvaraisiksi samalla tavalla kuin asbestin ja kreosootin purun.

1 kommentti:

  1. Meillä oli yhdessä asunnossa kylpyhuone aivan homeessa ja sinne tulivat nuoret remonttimiehet korjaamaan kylpyhuonetta ilman mitään suojavarusteita. Heitä ei oltu edes infottu suojavarusteiden tai ylipäätään kosteus- ja homevaurioiden korjaamisesta.

    VastaaPoista