Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

21. helmikuuta 2013

TYKS:n U-sairaalasta jälleen -ja vähän HUS:stakin


Helsingin Sanomat kertoi kaksi vuotta sitten, helmikuussa 2011, TYKS:n U-sairaalassa olevan vakavia ongelmia. Vettä kerättiin synnytysosastolla ämpäreihin. Tyksin tekninen johtaja totesi Turun Sanomissa 14.12.2010, että "Vaarallista täällä ei kuitenkaan kenenkään kannalta ole". Turun Sanomat uutisoi huhtikuussa 2011, että puolet sairaalan henkilökunnasta oireilee.  

Joulukuussa 2012 Synnytysosaston henkilökunta marssi ulos työpaikaltaan pahenevien sisätilaongelmien vuoksi. Viime päivinä on uutisoitu, että synnytysosasto muuttaa nopeasti sairaalan saneerattuun 9. kerrokseen remontin ajaksi. Lounais-Suomen AVI kiirehtii muuttoa. Työsuojelutarkastus tehtiin tammikuussa 2013. Yhtenä väistötilavaihtoehtona pidettiin parakkia. STT:n mukaan "Viranomaiset eivät osaa arvioida, onko rakennus vaarallinen myös synnyttäjille ja lapsille, jotka viipyvät tiloissa vain lyhyen aikaa". 

Turun Sanomat kertoi 20.2.2013, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johdolle luovutettiin samana päivänä vetoomus, jossa vaaditaan koko U-sairaalan tyhjentämistä. Haastatellun työntekijän mukaan sairaalan johto ei ole ollut tosissaan halukas etsimään uusia tiloja.

Kuva: Turun Sanomat
Vetoomuksessa sanotaan, että "Jo 2002 tehty talotekninen selvitys osoittaa, että U-sairaala on tullut elinkaarensa päähän." 

MTV3:n 45 minuuttia kertoi sairaaloiden kosteusvaurioista 23.1.2013. HUS:n tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Pasi Tuominen sanoi, että Suomesta ei löydy ylimääräistä sairaalaa, jonne yhden sairaalan toiminta voitaisin väliaikaisesti sijoittaa. Ohjelmassa kerrottiin HYKS:n Korvaklinikan ja Kirurigisen sairaalan leikkaussaleissa tapahtuneista kattovuodoista.

1 kommentti:

  1. Mua niin pelotti kun luin iltalehestä tätä juttuu T; MINÄ 10v. Tampereelta (KAUHEE JUTTU)+järkyttää...!!!"


    Henriikka

    VastaaPoista