Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

5. huhtikuuta 2012

Piispa sairastui vasta remontoidussa virka-asunnossaan

Iltalehti kertoi 29.3.2012 Kuopion piispan Wille Riekkisen sairastuneen astmaan virka-asunnossaan Kuopiossa. Alunperin asiasta kertoi muutamalla rivillä Kotimaa-lehti. Kesti vuosia vakuuttaa kirkkohallitus siitä, että haju, yskiminen ja kyynelehtiminen johtuivat homeesta. Vuosina 1905-06 rakennettu puutalo oli juuri remontoitu ennen Riekkisen perheen muuttoa. Valitusten ollessa hyödyttömiä Riekkinen maksoi itse sisäilmatutkijalle, joka löysi v. 2004 kellarista "valtavasti hometta". STT:n mukaan hometta löytyi lopulta alapohjan lisäksi yläpohjasta.

Kirkkohallitus joutui parin vuoden päästä myymään suojellun homehtuneen arvorakennuksen pilkkahinnalla. Talossa on muotoiluakatemian toimitiloja nykyään.

Seuraavana päivänä Iltalehti viittaa Savon Sanomiin, jonka mukaan remontin yhteydessä talon tuloilmaputkeen muumioituneen kahden pulun aiheuttama tukos esti ilmanvaihdon talossa tehden siitä liian alipaineisen, minkä seurauksena talo homehtui. Asian havaitsi talon halvalla ostanut rakennusfirma Kuopion Monirakennus Oy. Ilmastointilaite repi korvausilman hallitsemattomasti sieltä täältä, jolloin sisäilmaan pääsi mätäneviä orgaanisia aineita mm. rossipohjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti