Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

4. huhtikuuta 2012

Eversti: Puolustusvoimissa sama tilanne kuin kouluissa ja päiväkodeissa

kuva: Ari Nakari
Kouvolan Sanomissa oli 27.3.2012 juttu Lappeenrannan Maasotakoulun sisäilmaongelmista. Kuusi tupaa on suljettu Rakuunaeskadroonassa. Maasotakoulun johtaja, eversti Kimmo Lehto kertoo, että puolustusvoimissa on samanlainen tilanne kuin kouluissa ja päiväkodeissa. Lähes puolella 120 varusmiehestä on Lappeenrannassa ollut oireilua.

Senaattikiinteistöjen Itä-Suomen kiinteistöpäällikkö Juha Jormanainen sanoo tutkimusten jatkuvan. Kattovedet ohjautuvat väärin, se tiedetään. Myös kahdessa muussa rakennuksessa on todettu ongelmia kosteuden noustessa maasta seinille.

Ilta-Sanomien (8.2.) mukaan yksikkö ei ole lopetettavien joukossa, vaan päin vastoin sitä kasvatetaan.

Heikki Sairanen kirjoittaa Etelä-Saimaan kolumnissaan 30.3. Rakuunamäen ongelmista. Ihminen hengittää ilmaa n. 15 000 litraa päivässä, ja siitä n. 90 % on sisäilmaa. Siitä huolimatta, että armeijassa ollaan paljon ulkona ei ole ihan sama, millaista ilmaa sisätiloissa hengittää. Sairanen kävi paikan päällä haistaen tunkkaisen ja kellarimaisen hajun. Nenä meni tukkoon ja ulkona hän pärski. Häntä käy sääliksi tammikuussa aloittaneet miehet, joista monet on siirretty A-luokasta E-luokkaan, joka tarkoittaa vapautusta palveluksesta määräajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti