Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

28. joulukuuta 2011

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan homeoikeudenkäynti alkoi

YLE uutisoi 19.12.2011, että Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ns. homeoikeudenkäynnissä etsitään sovintoa käräjäoikeudessa. Sairaalan neljä työntekijää hakee työnantajalta korvauksia työkyvyn menetyksestä. Sairaala ei heidän mukaansa korjannut ajoissa vesivahinkojen aiheuttamia vaurioita. Sairaala kiistää väitteen. Kolme kätilöä ja arkistotyöntekijä jättivät kanteen työnantajaansa vastaan jo vuonna 2008.

”Kanteen mukaan vuotavan katon takia ämpärit olivat tuttu näky 90-luvulla synnytysosastolla. Haasteen mukaan home- ja kosteusvauriot olivat työnantajan tiedossa ainakin vuodesta 1997 lähtien, mutta niihin ei puututtu. Samoihin aikoihin alkoi myös työntekijöiden oireilu.”

Kantajien asiamies, varatuomari Vesa Laukkanen kertoo, että asiassa on ennakkotapauksen aineksia, koska kysymys työnantajan vahingonkorvausvastuista väitettyjen työturvallisuusrikkomusten takia on alue, josta ei ole paljoa Korkeimman oikeuden ratkaisuja. Keski-Pohjanmaan keskussairaalan asianajaja Petteri Sotamaa ei sen sijaan näe tässä erityisiä ennakkotapausaineksia.

EDIT:
Käräjäoikeuden päätti, ettei sairaala voinut vielä 90-luvulla olla tietoinen kosteusvaurioiden yhteyksistä sairasteluun, joten sairaalaa ei määrätty korvauksiin.

http://yle.fi/uutiset/homeoikeudenkaynnin_paatos_sairaala_ei_joudu_korvauksiin/6098816

EDIT2:

YLE:n mukaan (18.6.2012) työntekijät eivät luovuta, vaan valittavat hovioikeuteen. "Työntekijöiden asianajaja Vesa Laukkanen arvioi, että jutun käsittely hovioikeudessa alkaa aikaisintaan vuoden päästä keväällä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti