Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

5. marraskuuta 2011

"Lähes kaikissa sairaaloissa on jonkinasteinen sisäilmaongelma"

MTV3:n Seitsemän uutissa oli 1.11.2011 juttua sairaaloiden sisäilmaongelmista. Lähes kaikissa sairaaloissa on jonkinasteinen sisäilmaongelma. Työterveyslaitoksen kartoituksen perusteella 15 % keskussairaaloiden pinta-aloista vaatisi korjausta ja 20 %:lle pohjapinta-aloista pitäisi tehdä kuntokartoitus. Suomen sairaalaverkosto on vanha: se on rakennettu pääosin 1950- ja 60-luvuilla.

TTL on arvioinut,että peruskorjauksiin uppoaisi lähes 500 miljoonaa euroa. Rahan lisäksi sairaalaremontit vaativat erityistä ammattitaitoa eikä osaamista ole Suomessa riittävästi, teemajohtaja Reijula sanoo. Toisaalta Reijulan mukaan vaurioita korjataan sitä mukaan kun niitä huomataan.

Osaamisen puute näkyy siinäkin, että kosteus- ja homeongelmia on uusissakin rakennuksissa.

sairastuneen hoitajan lääkkeitä
Suomi Express sai hätääntyneen yhteydenoton Keski-Suomen keskussairaalasta. Vastasyntyneiden osasto on luokiteltu korkeimpaan riskiluokkaan. Sairaanhoitaja Kaija Vainio ei voi edes käydä osastolla, jossa työskentely vei hänen terveytensä vaikean astman myötä. Äskettäin hän oli tutkimuksissa sairaalassa, mutta tunnin päästä hänet passitettiin pois tiloista pahojen oireiden takia. Remontin jälkeen tehty työkokeilu ei onnistunut. Sairaalan johtajaylilääkäri Markku Voutilainen sanoo, että vuosien varrella tehdyt remontit ovat osoittautuneet tuloksettomiksi. Vainio peräänkuuluttaa työnantajan vastuuta, ettei hänenkaltaisiaan tapauksia tulisi lisää.

Synnytysosaston 40 hoitajasta suurimmalla osalla on hengitystieongelmia. Moni tekee töitä lääkkeiden voimin. Hoitaja kertoo heidän tilanteensa olevan ”aika finaalissa”. Uusiin tiloihin pääsy on peruttu jo pariin kertaan. Kansan Uutisten mukaan ensimmäiset tiedot hoitajien oireilusta ovat 5 vuoden takaa.

Tutkittua tietoa siitä ei ole, miten huono ilma vaikuttaa keskosiin. Haastatellut äidit sanovat miettineensä asiaa. Osa vanhemmista on joutunut vähentämään vierailuja vauvansa luona, koska oirehtivat tiloissa itse.

Keski-Suomen Keskussairaalan tehyläiset työntekijät marssivat ulos 1.11.2011. "Ammattiosaston edustajien mukaan sisäilmaongelmia on jo vuosia hoidettu huonosti". Uudisrakennuksiin ja remontteihin on käytetty 30 vuoden aikana 210 miljoonaa euroa. Synnytyssalien ja vastasyntyneiden teho-osaston väistötilat valmistuvat sairaanhoitopiirin mukaan n. puolessa vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti