Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

2. lokakuuta 2011

"Homeesta on tietoa, mutta se on väärillä ihmisillä"

kuva: Vastavalo
Hämeen Sanomat kirjoittaa tänään homeongelmasta.

"Kaarinalla (nimi muutettu) on taas flunssa tulossa niin kuin monta kertaa aikaisemminkin viime vuosien aikana. Seuraavaksi hän menettää äänensä ja sitten iskee tulehdus korviin, nieluun, silmiin tai keuhkoihin. Kymmenen vuoden sairauskierre on opettanut, että mikrobit voivat iskeä kyntensä kehoon koska tahansa. Ne voivat hyökätä kimppuun kaupassa, jossa on ollut kosteusvaurio tai ystävän villapaidasta, jossa on homeitiöitä. Home voi väijyä hauskaksi tarkoitetun ulkomaan reissun hotellihuoneessa tai vaikka vanhan kirjan sivuilla."

"Mittausten jälkeen todettiin, että Kaarinan kolmannessa kerroksessa olleen työhuoneen ilmassa oli sädesieniä, jotka olivat päässeet ilmaan ilmanvaihtokanavien kautta. Tietämättään Kaarina oli hengittänyt jo vuosia korvausilmaa, joka tuli naapurihuoneen tulppaamattomasta viemäriputkesta."

"Hometta etsitään yhtä ihmisten korvien välistä, eikä talojen rakenteista."

"90-luvulta lähtien homeesta on tehty kymmeniä tutkimuksia, kirjoitettu tuhansia palstamillimetrejä ja pidetty satoja luentoja ilman valaistumista."

"Elämme nyt täysin hallitsemattomassa tilanteessa." Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juha Pirinen

"Rakennuksia ei arvosteta riittävästi. Aina on jossain päin maailmaa lama tai joku muu tarvitsee vielä rakennuksia kipeämmin rahaa."

"Miksi kaikkialla pitää olla muovia, vaikka emme tiedä, miten niissä olevat kemikaalit vaikuttavat terveyteen." lääkäri Tuula Putus

"Lastenlääkäreiden yleisesti hyväksymä kanta on, että kyllä homeeseen tottuu. Ei siihen totu." Tuula Putus

"Ennen kohuttiin asbestista, sitten lehdet täyttyivät radonjutuista ja nyt on hometta kaikkialla."
"Jossakin välissä tapetille nostetaan varmasti myös kemikaaliyliherkkyys, kun rakennusalalla tehtaillaan lisää materiaaleja, joiden terveysvaikutuksia ei tiedetä". Juhani Pirinen

"Kosteus- ja hometalkoiden kiperimpiä kysymyksiä on lääkäreiden kouluttaminen." Juhani Pirinen

1 kommentti:

  1. Onhan se hyvä kouluttaa lääkäreitä, mutta hyvä olisi nopeasti kehittää terveellinen rakenne uusiin taloihin.

    Osaa homepakolaisia auttaisi n. 10 neliömetrin terveellinen nukkumishuone. Se voisi olla lähes missä vain: Omassa pihassa, leirintäalueella tai erityisesti varatulla alueella.

    Tiiviit sisäseinät metallista, lämpöeriste jotakin styroksen tapaista liimattuna seinämetalliin. seinän ulkopinnassa ilmarako ja metalliverhous.

    VastaaPoista