Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

15. syyskuuta 2011

"Hometalohelvetillä vuosien varjo"

Etelä-Suomen Sanomissa oli 28.8.2011 juttu "Hometalohelvetillä vuosien varjo", jossa kerrotaan omakotitalon kymmenisen vuotta sitten ostaneesta pariskunnasta. Hometaloksi osoittautuneesta kohteesta tapeltiin myyjien kanssa kolme vuotta ennen kaupanpurun toteutumista. Velkaa jäi silti remonttirahasta, asiantuntijalausunnoista ja uusista huonekaluista. Nainen on yhä herkistynyt. Hän sai mm. harrastuspaikastaan voimakkaan nokkosrokon. Myös lapsi on allerginen, mutta on vaikea sanoa, vaikuttiko talo siihen. Nainen kävi kiistan jälkeen psykoterapiassa, mutta epäilee miehen kärsivän tapahtuneesta yhä. Lapsi muistelee vieläkin kaatopaikalle vietyjä lelujaan.

Artikkelin ohessa kerrotaan, että enemmistö Asumisterveysliiton vuonna 2010 käsittelemistä hometaloista oli 50-80 -luvun taloja, mutta joukossa oli myös 2000-luvun taloja. Kolme neljännestä tapauksista oli omakotitaloja. Rakennusterveysasiantuntijan titteliä voi käyttää kuka tahansa, joten kannattaa selvittää, että kyseessä on VTT:n sertifioima henkilö, neuvoo Aste ry:n toiminnanjohtaja Hannele Rämö. Suurin osa kiistatapauksista päättyy sovintoon ennen käräjäoikeuden pääkäsittelyä tai valmisteluistunnon jälkeen.

Savon Sanomissa oli 4.9.2011 juttu Kuopiolaisen Niiralan Kulma Oy:n vuokrarivitalojen jo vuosia jatkuneista kosteus- ja homeongelmista. Asukas kertoo, että saunan katosta tuli tammikuussa vettä, jota huoltomies väitti normaaliksi kondenssivedeksi. Ohje oli pitää luukkuja auki, jotta märät villat kuivuvat. Veden tippuminen jatkui eikä lisätutkimuksia tehty. Viisivuotias tyttö sai jatkuvan kurkkukivun. Uuden vauvan synnyttyä perheenäiti vei asian ympäristöterveystarkastajalle. Kylpyhuoneen katosta löytyi kosteutta ja makuuhuoneen rakenteista mikrobivaurioita. Huoneistossa oleskelua kehotettiin välttämään korjauksia ennen, mikä ei vuokrataloyhtiötä hetkauttanut. Pöytäkirjasta selvisi, että kylpyhuoneessa havaittiin kosteusvaurio jo vuonna 2009. Silloiselle asukkaalle sanottiin kosteuden pikkuhiljaa haihtuvan.

Nainen meni sokkiin kuultuaan tarkastajan lausunnon. Lapsia hän ei enää asuntoon päästänyt. Hänen mukaansa asukkaille on sanottu, että huoltoyhtiön tarkastuskäynnit tulevat näkymään vuokrissa. Toimitusjohtaja vahvistaa tämän olevan normaali käytäntö. Asukas on pettynyt siihen, ettei Pentinpolun asuntojen ongelmia ole selvitetty aikaisemmin ja vihainen siitä, että lasten terveydellä on leikitty. Edes sitä ei tunnusteta, että asunnon kunnolla voi olla vaikutusta asukkaan terveyteen.

Asunnon seinänaapurissa vesi tuli heti muuton jälkeen makuuhuoneen kaapiston päältä lattialle. Huoltomies kävi korjaamassa putkivuodon ja löysi peitelevyn takaa pesuvadin, joka oli jätetty sinne edellisen korjauksen yhteydessä. Vati jätettiin paikalle ja vanhaa asukasta neuvottiin tyhjentämään sitä, jos se vielä täyttyy. Myöhemmin vesi valui myös hänen kylppärinsä katosta. Asukas on nukkunut hajun vuoksi ikunat auki. Hengittäminen on välillä vaikeaa. Tämän asunnon edellinen asukas asuu yhä samassa pihapiirissä, ja hänellä epäillään olevan astma.

**

Uskomatonta mitä pajunköyttä huoltomiehet kehtaavat asukkaille syöttää. Ja miten vuokrataloyhtiö kehtaa pitää jatkuvasti vettä vuotavia asuntoja vuokralla ja maksattaa huoltokäynnit asukkailla? Pienituloiset vuokralla asujat ovat halvalla tehtyjen hometalojen omistajien armoilla ja homeisen omistusasunnon ostajat lakibyrokratian armoilla.

Terveysalan valvontavirasto Valvira päätti eilen vaatia Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä nopeuttamaan hoitoon pääsyä miljoonan euron uhkasakon uhalla. Aikaa on vuoden loppuun. TYKS:n homesairaalaa uhkaa sen sijaan vain 100 000 euron uhkasakko aluehallintoviraston taholta. Aikaakin on ensi kevääseen. Toki hoitoon pitää päästä ajoissa, mutta entä jos sairaala sairastuttaa henkilökunnan ja potilaat? 

Miksi homesairaalat, kuten TYKS ja Keski-Suomen keskussairaala eivät saa miljoonan euron uhkasakkoja?
Miksi asukkaille tieten tahtoen jopa pysyvän terveyshaitan aiheuttavat vuokrataloyhtiöt eivät saa uhkasakkoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti