Korkeasta rakennusteknisestä osaamisesta huolimatta Suomi on täynnä hometaloja. Rakentamisen haasteena ovat ilmasto, tiiviit talot ja uudet, testaamattomat rakennusmateriaalit ja -tavat sekä kiireessä tehty, huono työn jälki. Samalla kasvava joukko ihmisiä sairastuu jopa pysyvästi sisäilman epäpuhtauksien, kuten kosteusvaurioista syntyvien mikrobien ja kemikaalien takia. Sairastuneiden oikeus- ja sosiaaliturva on olematonta: kotinsa, irtaimistonsa sekä terveytensä ja työkykynsä voi menettää ja saada korvausten sijaan luulosairaan leiman. Moni sairastelee tietämättä, että syynä on huono sisäilma – ja julkinen terveydenhuolto kuormittuu turhaan.

13. helmikuuta 2011

Koulujen huono sisäilma riskeeraa lasten tulevaisuuden

Valkeakosken Sanomissa oli 4.10.2010 juttu paikallisesta Tietolan koulusta, jossa on ollut sisäilmaongelma jo vuodesta 1993, mutta koulu on edelleen käytössä. Rakennuksessa oleilevilla on oireina keuhkokuumeilua, väsymystä, päänsärkyä, silmien kutinaa, nenän tukkoisuutta, kurkun käheyttä ja ihottumaa. Ja kas kummaa: oireet katoavat pidemmillä lomilla. Jutussa haastatellun opettajan luokka pääsee evakkoon koulusta, mutta vain osaksi ajasta.

Vuonna '68 valmistunutta koulua on huollettu huonosti. Vuonna '96 silloinen rehtori tiedotti, että kiinteistökeskuksen ja ympäristöterveydenhuollon käsityksen mukaan Tietola on turvallinen työympäristö. Kuitenkin ongelmia havaittiin jo vuonna '93, homekasvunäytteitä otettiin vuonna '97 ja sädesieniä löydettiin vuonna '02. Ja silti syksyllä 2010 koulu oli yhä käytössä. MIKSI?



Usein puhutaan oppimishäiriöistä, suurista luokista, ADHD:stä, nuorten syrjäytymisriskeistä. Mitä jos aloitettaisiin ongelmien ehkäiseminen panostamalla sisäilman terveellisyyteen? Elämme kuitenkin maassa, jossa hengitämme suurimman osan ajasta sisätiloissa, ja arvioiden mukaan 600-800 000 suomalaista altistuu sisäilmaongelmille päivittäin.

EDIT:
Valkeakosken Sanomissa kerrotaan 8.6.2011, että Tietolan koulu on päätetty purkaa. Sama päätös olisi varmasti järkevä tehdä monien muidenkin toivottomien tapausten kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti